1、第 1 页 共 9 页Unit 2 课下练熟高考阅读理解组块专练练速度(限时:35 分钟).阅读理解A(2017河南省普通高中毕业班高考适应性测试)Last Friday, 6yearold Landon Johnson went to the RiverTown Crossings Mall in Grandville with his family. While there, the boy and his cousins took turns chatting with Santa, sharing their Christmas desires.After telling the ma
2、n in red he wanted a Wii, a toy dinosaur and a remote control car, Landon hopped off Santas lap to rejoin his family. But a few moments later, he raced back to Santas side: hed forgotten to tell him something important. Specifically, Landon shared his worry with Santa that his autism (自闭症) would lan
3、d him on the “naughty list”His mom, Naomi Johnson, explained to WOODTV this week that Landon is often told hes “naughty” by people who mistake his autism for bad behavior. “You get the stares when youre at the grocery store if hes too loud, ” Johnson said. “Hes been told by other people before, You
4、dont need to be so naughty, or Why are you naughty? ”Johnson says Santa took the time to listen to Landons worries, and held the boys hands all the while. “Santa sat him next to him and took Landons hands in his and started rubbing them, calming them down. Santa asked Landon if it bothered him, havi
5、ng Autism? Landon said yes, sometimes. Then Santa told him it shouldnt. It shouldnt bother him to be who he is, ” Johnson said.Landon told Santa that he sometimes “gets in trouble at school and its hard for people to understand that he has autism”, but that hes “not a naughty boy”“You know I love yo
6、u and the reindeer love you and its OK. Youre a good boy, ” Santa told WOODTV about the chat with Landon. “Youre a good boy, you know.”Johnson said she was incredibly moved by Santas thoughtful words. “This stranger in a red suit told my son the same message Ive been trying to get through to him for
7、 a while now that hes special and I love him just the way he was made, ” the mom told T. “Seeing Landons face light up in that moment was just incredible. I couldnt stop crying. He was the real Santa Claus.”第 2 页 共 9 页语篇解读:本文是一篇记叙文。 Landon 是个患有自闭症的孩子,于是经常被认为是“淘气的孩子” ,他因此很苦恼 。在一次和圣 诞老人聊天时 ,圣诞老人告诉他不必烦
8、恼,要做自己。Landon 听后面露喜色。1What did Landon do after he raced back to Santa?AHe shared Christmas desires with Santa.BHe checked if he was the real Santa Claus.CHe told Santa how his autism had bothered him.DHe asked for a toy dinosaur and a remote control car.解析:选 C 细节理解题。根据第二段最后一句可知,Landon 飞奔到圣诞老人那里,和他分享
9、了自己的烦恼,即他的自 闭症。故 选 C。2. What did Santa tell Landon to do?AAvoid those who mistake him.BRemain what he is.CTry to change the way he behaves.DTell others about his autism.解析:选 B 细节理解题。根据第四段最后一句可知,圣诞老人告诉 Landon 不必烦恼,要做自己。故选 B。3What can we infer from the text?AEvery child is quite possible to be bothere
10、d by autism.BChatting with Santa was a special Christmas gift for Landon.CSanta Claus are always popular with children and their parents.DNaughty boys are hard to understand because of their bad behaviors.解析:选 B 推理判断题。根据第一段最后一句及最后一段最后三句可知,圣诞老人的话使 Landon 的 脸上露出了喜色。由此可推知,和圣 诞老人聊天 对 Landon 来说是一份特殊的圣诞礼物
11、。故选 B。4Whats the best title for the text?AIts OK to be youBAutism is really a problemCFind time to chat with SantaDDont stay with naughty boys解析:选 A 标题归纳题。通 读全文可知,患有自 闭症的孩子 Landon 在一次和圣诞老人聊天时,圣诞老人告诉他不必 烦恼,要做自己。Landon 听后面露喜色。A 项“做自己很好”揭示了本文的主旨,适合做标题 。故 选 A。B第 3 页 共 9 页(2017广州综合测试二)The United States o
12、f America was founded in 1776 after the 13 independent American states rose up against the ruling British, defeated them in the American Revolutionary War, and signed the Declaration of Independence, the document which declared the creation of the new country.The men who led the revolution, drafted
13、the Declaration of Independence, and wrote the first American laws are known as “founding fathers”. Benjamin Franklin, whose picture is on the US 100dollar note, was appointed to prepare the Declaration that was eventually signed by the other founding fathers.Franklin was born in 1706 in Boston to a
14、 soap maker named Josiah Franklin. His father could not afford full schooling for all his children, but Benjamin loved books and worked in his elder brothers printing business before starting a newspaper called the Pennsylvania Gazette in 1729. He wrote and drew cartoons for the newspaper. In additi
15、on, he worked to improve living conditions in the city: introducing street lights, cleaning the roads and building libraries. In the 1740s, Franklin retired from his newspaper and turned to science with great success. He was a very smart man and his work on electricity, including the “kite experimen
16、t” which confirmed the nature of lightning, made him famous throughout the world.Franklin earned the title of the “First American” for his efforts to unite the 13 American states, and to win their independence. This part of the story starts in London. He was sent to the city to persuade the British
17、to treat the American states more fairly. It was here that he began interacting with important political thinkers and activists of the time and developing his own political ideas.Following his return to America in 1761 he became much more active in American politics and in the battle against British
18、 rule.After the United States of America was established, Franklin held several important positions such as the first United States Postmaster General, Ambassador to France and President of Pennsylvania. He is also famous today for his wise sayings, including “a penny saved is a penny earned” and “a
19、n ounce of prevention is worth a pound of cure”语篇解读:本文是一篇人物传记,主要 讲述了美国开国元 勋之一 Benjamin Franklin 一生中的重大事件,尤其是他对 美国社会政治发展方面所做出的杰出 贡献以及在其他领域取得的成绩。5What is the article mainly about?AThe American Declaration of Independence.BFranklins contributions to American society.CThe American War of Independence.DB
20、enjamin Franklins early life.第 4 页 共 9 页解析:选 B 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了美国开国元勋 Benjamin Franklin 对美国社会发展所做出的巨大贡献。故 B 项正确。6How did Franklin begin developing his own political thinking?ABy discussing ideas with political activists in Britain.BBy persuading the 13 American states to unite.CBy fighting again
21、st British rule in America.DBy writing articles for his own newspaper.解析:选 A 细节理解题。根据第四段可知,Franklin 被派往伦敦以劝服英国人更公平地对待美国;结合关键句可知, Franklin 通过在伦敦和政治思想家、积极分子交流形成了自己的政治理念。故 A 项正确。7What can be inferred about Franklin from the article?AHis most important contribution was in science.BHe was the leader of t
22、he “founding fathers”CHe was successful in many different areas.DHe came from a very wealthy family.解析:选 C 推理判断题。根据第三、四段可知,Franklin 在文化、科学、政治等诸多领域都取得了成功。故 C 项正确。8What is the correct order for the following events from Franklins life?aHe started a newspaper business.bHe carried out the kite experienc
23、e on electricity.cHe worked for his brother in a printing company.dHe was appointed the Ambassador to France.eHe helped write the Declaration of Independence.fHe visited England to discuss independence.Ae,c,a,b,f,d B c,a,b,f , e,dCa,c,f,b,d,e Df ,d,a,b,c, e解析:选 B 事件排序题。根据第三段可知,他最先在哥哥的印刷厂工作,然后于 1729年
24、创建了一份报纸;接下来在 18 世纪 40 年代(1740s)成功完成 风筝实验;而后在美国独立之前他被派去英国谈判;之后帮助起草独立宣言;在美国独立之后成为驻法国大使,所以正确顺序应为 c,a,b,f,e,d。故 B 项正确。C(2017江西省百校联盟高三第一次联考试题)“Food in France is still primarily about pleasure, ” says Mark Singer, technical director of cuisine at Le Cordon Bleu in Paris. “Cooking and eating are both pasti
25、mes (消第 5 页 共 9 页遣) and pleasure.” The French might start their day with bread, butter, jam, and perhaps something hot to drink its a time of the day when the whole family can be united. Singer, born in Philadelphia, has lived in France for more than 40 years.“Although things have changed greatly in
26、 the past 20 years when it comes to food in the country, ” he says, “and what was a big affair with eating has been slowly softened up, there are still events in the year, like birthdays and New Years Eve and Christmas Eve that are still really anchored in traditional food and cooking. But its not e
27、very day.”Some people think French food life may be a performance,_adds Jennifer Berg, director of graduate food studies at New York University. “They want to believe that France is this nation where people are spending five hours a day going to 12 different markets to get their food. The reality is
28、 most croissants (羊角面包) are factorymade, and most people are buying convenience food, except for the very small group of people in high society. But part of our identity relies on believing that myth.”In Italy, as in France, takeout is still relatively rare. “Eating fast is not at all part of our cu
29、lture, ” says Marco Bolasco, editorial director of Slow Food and an Italian food expert. Our meals are relaxed, even during a lunch break. Food in Italy is love, and nutrition, and pleasure, he says. An Italian childs first experience with food is not small round cakes or rice or eggs, but probably
30、ice cream, notes Bolasco. Status and wealth play less of a role in food.语篇解读:本文是一篇说明文。作者通 过专家的话语来说 明法国人和意大利人对于食物是一种享受生活的态度。9How have things about French food changed?APeople prefer to cook at home.BMore people choose to eat out.CTraditional food is less frequently cooked.DPeople eat faster than befo
31、re.解析:选 C 推理判断题。根据第二段的内容可知,法国传统美食受到冲击,人们只是偶尔在重大节日中才去享用传统美食,并不是每一天,故选择 C。10What does the underlined word “performance” in Paragraph 3 refer to?AA bother. BA play.CA hobby. DA routine.解析:选 A 词义猜测题。由后文中的 “people are spending five hours a day going to 12 different markets to get their food”可知,此处应是指部分人认为
32、法国传统烹饪比较繁琐。故第 6 页 共 9 页此处 performance 指“麻烦” 。故 选 A。11Why is Italian food compared with French food in the last paragraph?ATo show the advantages of Italian food.BTo prove the differences between them.CTo reflect the customs of Italian food.DTo indicate the common points of the two.解析:选 D 推理判断题。由本段中的
33、 “In Italy, as in France”,再结合第一段中的“Food in France is still primarily about pleasure”和最后一段中的“Food in Italy is love, and nutrition, and pleasure”可知,作者比较这两种食物的目的是找出二者的共同点, 阐明主旨,故选 D。12Whats the main idea of the passage?AFood as identity. BFood as pleasure.CFood as survival. DFood as status.解析:选 B 文章大意题
34、。由文中的“Food in France is still primarily about pleasure”,“Cooking and eating are both pastimes (消遣) and pleasure.”以及“Food in Italy is love, and nutrition, and pleasure”可知答案。DA new collection of photos brings an unsuccessful Antarctic voyage back to life.Frank Hurleys pictures would be outstanding und
35、oubtedly firstrate photojournalism if they had been made last week. In fact, they were shot from 1914 through 1916, most of them after a disastrous shipwreck (海难), by a cameraman who had no reasonable expectation of survival. Many of the images were stored in an ice chest, under freezing water, in t
36、he damaged wooden ship.The ship was the Endurance, a small, tight, Norwegianbuilt threemaster that was intended to take Sir Ernest Shackleton and a small crew of seamen and scientists, 27 men in all, to the southernmost shore of Antarcticas Weddell Sea. From that point Shackleton wanted to force a p
37、assage by dog sled (雪橇) across the continent. The journey was intended to achieve more than what Captain Robert Falcon Scott had done. Captain Scott had reached the South Pole early in 1912 but had died with his four companions on the march back.As writer Caroline Alexander makes clear in her forcef
38、ul and wellresearched story The Endurance, adventuring was even then a thoroughly commercial effort. Scotts last journey, completed as he lay in a tent dying of cold and hunger, caught the worlds imagination, and a film made in his honor drew crowds. Shackleton, a onetime British merchantnavy office
39、r who had got to within 100 miles of the South Pole in 1908, started a business before his 1914 第 7 页 共 9 页voyage to make money from movie and still photography. Frank Hurley, a confident and gifted Australian photographer who knew the Antarctic, was hired to make the images, most of which have neve
40、r before been published.语篇解读:本文是一篇记叙文。 1914 年到 1916 年间,一群海员和科学家踏上了南极探险之路。结果他们在回来的路上 发生海难,其中一名 摄影师 在临死之前拍摄了大量的照片,并把照片封存在破损的木船的冰块箱里。通 过这些照片我 们可以了解到那次不太成功的探险经历。13What do we know about the photos taken by Hurley?AThey were made last week.BThey showed undersea sceneries.CThey were found by a cameraman.DT
41、hey recorded a disastrous adventure.解析:选 D 细节理解题。根据第二段中的第二句可知,这些照片记录了一次灾难性的冒险,故选 D 项。14Who reached the South Pole first according to the text?AFrank Hurley. BErnest Shackleton.CRobert Falcon Scott. DCaroline Alexander.解析:选 C 推理判断题。根据第三段可知,被发现的照片所展示的这次旅行是为了获得比 Robert Falcon Scott 船 长先前的探险更大的收获, 该船长在
42、1912 年就到达了南极。由此推断 Robert Falcon Scott 是最先到达南极的人,故选 C 项。15What does Alexander think was the purpose of the 1914 voyage?AArtistic creation. BScientific research.CMoney making. DTreasure hunting.解析:选 C 细节理解题。根据最后一段可知 这个作家在她的小 说 The Endurance 中说,在那时,探险就已经是纯商业 活动(a thoroughly commercial effort)了,因此 1914
43、年航行的目的是赚钱(money making) ,故选 C 项。.阅读七选五(2017潍坊 4 月模拟)Tips for Teaching Kids ResponsibilityYour best friend has a teenager who helps with housework without being asked. Your cousin has a oneyearold child that puts her bottle in the sink when she finishes the milk, but no reminders are needed. _1_ Rais
44、ing helpful, good kids who know how to make a sandwich is not a fantasy! The following tips can give you a better chance of raising a responsible child who then grows into a responsible adult.第 8 页 共 9 页_2_ You cant suddenly spring responsibility on a teenager and expect he will know how to follow t
45、hrough. He needs time to practice and totally understand what responsibility means.Let kids help you. Dont complain when its time to do housework. Smile and invite your son to help. _3_ He will take these good feelings and learn to take ownership of his home and feel pride in keeping it up._4_ Make
46、responsibilities ageappropriate. You can show how to complete small tasks in daily life and perform them at a childs skill level. For example, if your kid wants a snack, show him where the apples are and how to wash one off.Teach your child consequences. Learning to take care of his things also help
47、s a child develop a sense of responsibility for his actions. Get your son to clean up after an art project, and inform him that he wont be able to play with his crayons the next day if he leaves a messy table. _5_ The more you carry out the rules, the more likely he is to clean up without being aske
48、d.AHave a sense of responsibility.BWhy do they make a sandwich for kids?CShow kids how to perform responsibility.DWhere do these wonderful children come from?ETeaching responsibility to kids needs to start early.FWhen your child is invited to participate, he feels valued.GThen take away his supplies
49、 if he does not take his responsibility.语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要 对如何让自己的孩子 变得有责任感给出几点建议。1选 D 根据上文可知,你最好朋友的孩子不用告诉就知道做家 务;你堂兄一岁的孩子知道喝完奶之后把奶瓶放在水槽里。下文接下来叙述的是几条能够帮助你的孩子有责任感的小建议。D 项“那么这些完美的孩子都是从哪来的呢”紧密联系上下文,符合题意。故 D项正确。2选 E 根据本段的内容可知,青少年不会突然就表现得有责任感,也不要期待他自己会学会。他需要一个练习的过 程才能完全知道责任的含义 。E 项“需要早点开始教会孩子有责任感”能够概括整段内容,适合做 这一段的主旨句,符合